Asiakastarina: Oodi
Headain tekoälyrajapintaa hyödyntävät kirjasuosittelijat palvelevat kävijöitä Helsingin keskustakirjasto Oodissa.
Oodi: Helsingin uusi keskustakirjasto, joka avattiin joulukuussa 2018
Toimiala: virkistys- ja kulttuuripalvelut, kansalaisten elävä kohtaamispaikka
Kävijämäärä: avajaisissa 55 000, ensimmäisenä kuukautena 420 000, vuosiennuste 2 500 000.
Miten tarjota erilaisille lukijoille lukuehdotuksia nopeasti, tehokkaasti ja viihdyttävällä tavalla?
Kirjastonkävijän haasteena on aina ollut informaation runsaus ja se, miten löytää helposti ja nopeasti uutta mielenkiintoista sisältöä. Asiasanoitus ohjaa tiukasti luokitusten piiriin, mikä on sinänsä tuttu tapa etsiä tietoa, muttei tarjoa asiakkaille teemoja ylittäviä tai niitä yhdistäviä löytöjä. Semanttinen, merkityksiä ymmärtävä tekoäly mahdollistaa samoja teemoja sisältävien teosten tarjoamisen myös genrerajojen yli. Headain rajapinta mahdollistaa tämänkaltaisen tekoälykomponenttien tuomisen sovelluksiin tai vaikkapa asiakkaan www-palvelua tehostamaan.
Headai toteutti Helsingin keskustakirjasto Oodille kuusi persoonallista, tekoälyä hyödyntävää suosittelijaa, jotka tarjoavat kävijöille mielenkiintoista kirjasisältöä oman taustaopetuksensa pohjalta. Käyttäjälle ilmainen sovellus toimii omalla mobiililaitteella tarjoten nopean ja helpon tavan saada lukuehdotuksia. Sovellus on saatavilla Androidille ja iOS:lle. Palvelu hyödyntää kirjaston IoT-dataa sekä tietoa paikallisilta tapahtumista ja esimerkiksi kaupunkipyörien varaustilanteesta. Mukana on myös puheentunnistusteknologiaa, joka antaa käyttäjälle mahdollisuuden kuvailla vapaasti omin sanoin, minkä tyylisestä kirjallisuudesta hän on kiinnostunut.
Suosittelijat visualisoitiin sopimaan Oodin arkkitehtuuriin
Palvelumuotoilussa on kiinnitetty paljon huomiota Oodin piirteisiin: moderni arkkitehtuuri, kirjastojen edelläkävijän rooli Suomessa sekä uuden teknologian valjastaminen palvelemaan asiakkaita. Oodi-suosittelijat on visualisoitu tyylikkäiksi hahmoiksi, joiden rakennusaineena itse kirjaston tapaan on suurelta osin puu. Jokaiselle luotiin oma persoona. Suosittelijat koulutettiin aiheen sanastolla ja ne tarjoavatkin oman tyylisiä, uskottavia lukusuosituksia.
Hahmot kehitettiin yhteistyössä Oodin kanssa
Kehitysprojektin aikana pidettiin työpajoja, joissa puitiin erilaisia kirjastonkäyttäjän profiileja ja niiden kohtaamista bottien kanssa. Eri bottien luonnosten synnyttyä niitä jalostettiin, ja ne saivat persoonaan sopivia elementtejä sekä visuaaliselle että verbaaliselle puolelle. Kehitystyön aikana bottien opetussanastoa tarkennettiin, ja kirjasuosittelussa etsittiin sopivaa suhdetta kauno- ja tietokirjallisuudelle.
Tulemme toteuttamaan myös henkilökunnalle helpon käyttöliittymän uusien suosittelijoiden luomiseen. Tämä mahdollistaa esimerkiksi tehokkaan sesonkikohtaisen suosittelun: jouluna voidaan toteuttaa ja julkaista jouluaiheisia teoksia suositteleva botti, ystävänpäivänä kaveruuteen keskittyvä hahmo, ja olympialaisiin vaikkapa olympiahistoria-aiheisia teoksia esiin nostava sporttisuosittelija.
Tekoälyavusteiset suosittelijat toimivat parhaimmillaan loistavina innostajina uuden kirjallisuuden etsinnässä. Samalla ne antavat tietoa sekä Oodista että lähialueen tapahtumista. Intuitiivisen käyttöliittymän ansiosta käyttö on erittäin helppoa ja nopeaa. Tekoälypohjainen suosittelu on hyvä esimerkki uudesta teknologiasta, joka voi tehostaa toistuvia informaatiotyön rutiineja.
Lue lisää Headaista sosiaalisessa mediassa: